Kunjungan Hormat Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Lipis

KUALA LIPIS, 22 JUN 2022 – “Bermaklumat, Mesra Pengguna, Personalized“, begitulah ungkapan yang sinonim dengan kewujudan portal wakafpahang.my yang telah dikongsikan oleh YH. Dato’ Hj. Halidan bin Md Daud selaku Pengurus Besar Kanan Pusat Kutipan Zakat dan Wakaf Pahang dalam satu sesi taklimat dan perkongsian bersama Pejabat Pendidikan Daerah Lipis.

Dalam pertemuan ini, pihak Pejabat Pelajaran Daerah Lipis begitu tertarik dengan penerangan serta info-info berkenaan Wakaf Pahang yang kini semuanya boleh di akses dengan mudah melalui portal Wakaf Pahang. Selain itu, mereka turut didedahkan tentang kepentingan penggunaan aset Wakaf Pahang yang bukan sahaja tertumpu kepada pembinaan masjid atau pusat-pusat ilmu seperti mana pengamalan masyarakat yang terdahulu, bahkan ia juga boleh digunakan untuk tujuan merancakkan pembangunan ekonomi penduduk setempat dengan 5 teras utama yang dibawa oleh pihak Wakaf Pahang iaitu untuk tujuan keagamaan, ekonomi, kesihatan, sosial, dan pendidikan.

Dalam masa yang sama, amalan wakaf bukan hanya tertumpu hal pembangunan ekonomi umat Islam sahaja malah ia adalah satu proses pembentukan keimanan agar masyarakat Islam secara umumnya memiliki kekuatan mental dan spiritual serta berdaya saing dalam hal kemakmuran dan kesejahteraan kehidupan dunia dan akhirat.

Kongsi:

Berita Terkini