Taklimat Wakaf di Pengurusan Air Pahang Berhad (PAIP)

KUANTAN, 17 JUN 2022 – Satu taklimat berkenaan wakaf telah berlangsung di Pengurusan Air Pahang Berhad (PAIP), Kuantan yang dihadiri hampir 20 orang pegawai serta kakitangan. Tumpuan kepada wakaf menerusi penerangan dan taklimat ini memberikan satu peluang dan pendedahan yang amat baik dalam kalangan kakitangan PAIP untuk lebih memahami perjalanan pengurusan organisasi Wakaf Pahang disamping mendapat ilmu berkenaan wakaf.

Menurut Encik Fariduddin dari unit Dakwah & Pemasaran Wakaf Pahang, wakaf adalah satu ibadah menyerahkan harta yang kita miliki untuk kegunaan umat Islam dengan niat sebagai ibadah untuk mendekatkan diri kita kepada Allah SWT. Para Fuqaha’ (ahli fiqh dan ulama’) berpendapat, amalan wakaf merupakan ibadah yang berbentuk sedekah jariah yang menjanjikan ganjaran pahala yang berkekalan dan mengalir terus kepada pewakaf dan sangat dituntut dalam agama Islam.

Kedudukan harta wakaf adalah kekal sebagai hak Allah Ta’ala, dengan demikian kedudukan harta wakaf tidak boleh dimiliki, dijual, dihibah (diberi), diwarisi dan dipusakai.

Allah S.W.T telah mensyariatkan wakaf, menganjur dan menjadikannya sebagai salah satu agenda untuk mendampingkan diri kepadanya dan memberikan pahala yang cukup besar bagi sesiapa yang menginfaqkan harta mereka ke jalan Allah S.W.T sebagaimana firman Allah yang bermaksud: –

 “Bandingan (pahala) orang-orang yang membelanjakan harta mereka pada jalan Allah seumpama sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai dan tiap-tiap tangkai itu pula terdapat seratus biji. Dan ingatlah Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas (KurniaNya) lagi Maha Mengetahui”.

(Surah Al-Baqarah Ayat 261)

Antara hikmah yang terdapat didalam ibadah wakaf adalah dapat menzahirkan pengabdian diri kepada Allah S.W.T sebagai langkah mendekatkan diri kepadaNya, mendapat kebajikan yang berkekalan walaupun pewakaf telah meninggal dunia, serta berkongsi manfaat dalam kalangan umat Islam dalam menyemarakkan syiar Islam. Selain itu, ianya dapat mengukuhkan lagi perpaduan dan ekonomi ummah dan juga secara tidak langsung dapat mengekalkan pemilikan dan pengkongsian aset umat Islam di negara ini khususnya.

Di negara kita, amalan wakaf hidup subur dengan pewakafan aset dan tunai untuk memajukan ekonomi umat Islam. Ruang untuk berwakaf masih terbuka luas bagi meningkatkan ekonomi umat Islam khususnya di negeri Pahang ini. Semoga program yang dijalankan dapat mewujudkan amalan berwakaf dalam kalangan kakitangan (PAIP) serta merebut peluang menjana pahala berterusan dengan amalan berwakaf.

Kongsi:

Facebook
WhatsApp

Berita Terkini

Wakaf Pahang Sumbang Mesin Dialisis

GAMBANG, 20 Oktober 2022 – Pusat Dialisis MUIP semalam menerima sumbangan 10 mesin hemodialisis bernilai RM369,000 daripada Wakaf Pahang dalam usaha membantu melicinkan proses rawatan

UMP terbanyak potong gaji wakaf

KUANTAN, 20 Oktober 2022 – Sempena Forum Wakaf “Menjejaki Potensi Wakaf di Negeri Pahang” yang diadakan di Hotel Grand Darulmakmur, Kuantan semalam, 2 majikan yang

Wakaf Pahang Mula Mengorak Langkah

KUANTAN, 20 Oktober 2022 – Seramai lebih 60 orang peserta yang terdiri daripada Jabatan-Jabatan Kerajaan dan Swasta, Badan-Badan Korporat dan Swasta, Universiti Awam dan Swasta

Pautan Pantas

x